BRC|Sweden

BRC startar produktion för Ford Motor Company

Göteborg/Trollhättan, 23 oktober 2012 – Ford fortsätter sin satsning på miljövänligare bilar för den svenska marknaden, genom att nu introducera Ford Focus med så kallad CNG-teknik (Compressed Natural Gas) i samband med Gasdagarna som hålls den 24-25 oktober i Trollhättan. Gasbilen baseras på Ford Focus med 1.6L bensinmotor och 120hk. Efter konvertering kan motorn köras på både bensin och gas.

”Med ännu ett miljöbilsalternativ på Ford Focus får vi ett mycket starkt erbjudande av miljöbilar – från den hyllade 1,0 EcoBoost, bränslesnåla miljödieslar samt Flexifuel till den nya Focus CNG”, säger Anna Müller, VD på Ford Sverige.

Med de strängare miljöbilskraven som träder i kraft i januari 2013, kommer hela fyra olika modeller på Ford Focus klassas som miljöbil. Utöver Ford Focus CNG, kommer också Focus ECOnetic med rekordlåga koldioxidutsläpp på 88g/km, Focus Flexifuel samt Focus Electric* klara de tuffare miljöbilskraven.

Mycket lång räckvidd

Konverteringen till gasdrift innebär tekniskt sett att gasen förvaras i specialbyggda tankar av kompositmaterial under golvet i bagageutrymmet. Detta kompositmaterial ger låg vikt och mycket hög säkerhet. Den ordinarie bränsletanken lämnas därmed kvar helt orörd. På så vis blir den totala räckvidden på bensin och gas mycket lång, närmare bestämt 120 mil mellan tankningarna på blandad körning, vilket är en fördel framför allt vid utlandsresor och i områden där distribution av fordonsgas inte är så väl utbyggd.

Klassledande säkerhet

Precis som övriga Focus modeller kan Focus CNG erbjudas med omfattande säkerhetsutrustning. Ford Focus CNG kan fås med Active City Stop, som bromsar helt eller minskar krockvåldet i hastigheter under 30km/h. Här finns också Driver Alert (trötthetsvarnare), Lane Keeping Aid (bilen styr tillbaka om du av misstag är på väg att lämna filen), Lane Departure Warning (bilen varnar om man oavsiktligt är på väg att lämna filen), Identifieringssystem för trafikskyltar, hastighetsbegränsare samt automatisk helljuskontroll – allt för 9.800 kronor.

Produktion i Trollhättan

Utveckling och konverteringen till gasdrift är ett svenskt projekt, som genomförs i Trollhättan av BRC Sweden AB – ett dotterbolag till italienska BRC som är världsledande inom CNG teknik.

”Att Ford har vänt sig till oss på BRC för att konvertera Focus till CNG är ett mycket gott kvitto på det jobb vi utför då Ford ställer mycket höga krav på installationen, säger Dennis Staaf”, VD för BRC Sweden AB.

Priset på Focus Trend 5d 1.6 CNG startar på 232.700 kronor, och den går att beställa från och med nu med första leveranserna planerade till november 2012.