BRC|Sweden

Trollhätteföretaget BRC Sweden får 8,9 miljoner i klimatinvesteringsstöd för att bygga biogastankstationer

Idag finns det sex biogasmackar på olika platser i Fyrbodals område och om drygt två år kommer ytterligare fyra att läggas till nätet med tankstationer.

– Infrastrukturen för fossilfria bilar är eftersatt på landsbygden. Det vill vi ändra på. Därför vi sökte vi pengar hos Naturvårdsverket för att få stöd till vår investering i fyra nya tankstationer för biogas i tätorterna Mellerud, Strömstad, Bengtsfors och Åmål, säger Dennis Staaf, vd på BRC Sweden.

Naturvårdsverkets klimatinvesteringsstöd innebär att BRC Sweden får cirka 73 procent av investeringskostnaden. BRC Sweden står för cirka 3,4 miljoner av den totala kostnaden.

– Vi är oerhört glada över beskedet. Det känns roligt att vi kan vara med och bidra till att även bilägare på landsbygden kan välja att köra biogasbil, säger Dennis Staaf.

– Det här är också ett nytt steg för oss på BRC, eftersom vi både ska bygga och sköta driften på tankstationerna. Vi kommer att köpa lokalproducerad biogas från Biogas Brålanda och Trollhättan Energi i så stor utsträckning som möjligt. Och vi behöver anställa mer personal.

– Vi spår en mycket ljus framtid för biogasmarknaden.

BRC utvecklar och bygger gastankstationer och gasfordon i Trollhättan sedan 2010. Bland kunderna finns Ford Motor Company, Scania, AGA och Eon. Företaget har tidigare legat bakom både Saab och Subarus gasbilar. Och snart börjar planeringen för att bygga de fyra nya biogastankstationerna. Uppdraget ska vara slutfört senast den 1 april 2018.

-----------------------------

FAKTA

Kontaktuppgifter: Dennis Staaf, 0709-11 85 35, e-post: dennis@brcgas.se

FAKTA

  • Naturvårdsverkets klimatinvesteringsstöd är avsett för att stötta lokala investeringar som minskar klimatpåverkande utsläpp. 2016, 2017 och 2018 delas 600 miljoner kronor ut per år för klimatinvesteringar.
  • BRC Sweden etablerade sig i Trollhättan 2010 på grund av tillgången till gedigen fordonskompetens och erfarenhet av biogas i Fyrbodalregionen. Förutom att bygga och driva tankstationer för biogas, tillverkar de biogassystem för fordon och konverterar även dieselfordon och entreprenadmaskiner så att de kan drivas med en kombination av biogas och diesel.